Hoi met Jacqueline. Ik weet niet of je me nog kent maar zeven jaar geleden hebben we elkaar gesproken?’ Ik moest even zoeken… De stem kwam mij inderdaad direct bekend voor. Ineens kwam er een beeld bij me binnen. Ik was toen op zoek naar een financieel advies en Jacqueline Steehouwer had mij destijds geholpen in een plezierig contact. Vrijblijvend. In 2010 stond ik op een kruispunt in mijn leven waar ik gekozen had om als full-professional aikido door te gaan en afscheid te nemen van mijn carrière als programmamanager. Op het moment dat zij belt, sta ik opnieuw op een soort kruispunt in mijn leven. Toeval? Sowieso leuk om haar weer even te horen. Ze werkte in die periode bij een groot en gerenommeerd accountantskantoor en inmiddels bij Bouwer&Officier als accountant administratieconsultant (AA). Iets intiemer en wat meer gericht op het MKB. Na even een korte uitwisseling over de veranderingen in onze levens, was de vraag of ik geïnteresseerd was om naar een netwerkbijeenkomst te gaan. Je hoort dat steeds meer tegenwoordig. Het is een nieuwe manier van zakendoen, waar je gebruik kunt maken van elkaars netwerk. Het leek me leuk om Jacqueline weer te ontmoeten en het voelde goed om te doen. Ik heb de spontaan de uitnodiging aangenomen. Om 06:30 verzamelen in Alphen aan de Rijn. Een verzorgd ontbijt dat je met zijn allen deelt. De bedoeling was dat je jezelf even voorstelt binnen iets van een minuut. Iedereen in de groep zou dat gaan doen die ochtend.

Vroeg in het donker een paar weken later op weg naar Jawi, waar de bijeenkomst gehouden zou worden. Jacqueline stond mij bij de ingang op te wachten, wat ik als zeer sympathiek ervoer. Niets veranderd was ze. Samen naar de zaal waar ik een kop thee van haar kreeg aangeboden. Een bord waar je wat brood op kon meenemen en terug naar de tafel die in U-vorm stond opgesteld. Eerst even samen de voorbije jaren ingevuld met de grootste gebeurtenissen in ons beider leventjes. Ik was nooit eerder naar zo’n netwerkbijeenkomst geweest. Iemand doet de aftrap en vertelt even in het kort wat de bedoeling is. Dan wordt het woord aan de eerste gegeven die zichzelf kort voorstelt en afsluit met zijn zoekvraag: waar kunnen anderen uit deze groep jou mee helpen? Wat een verscheidenheid aan ondernemers zeg. Graveerder, Drukker, Webdesign, Reclame, Zonneschermen, Fotografie, Interne Marketing et cetera. Sommigen stellen zichzelf alleen voor, anderen hebben werkelijk hele concrete vragen. Ze zoeken bijvoorbeeld een ‘warm’ contact met iemand van een bedrijf. ‘Oh, daar werk ik vlak bij… Dat kan ik voor je regelen. Ik geef je zo direct de gegevens wel even. Top, thanks.’ Grapjes worden onderling gemaakt en er wordt vaak gelachten. Ik had natuurlijk wel wat voorbereid, maar één minuut bleek wel heel erg kort. Er gaat een zacht belletje tijdens mijn presentatie en ik besluit om een deel over te slaan. Het belangrijkste blijft over als ik mijn verhaaltje afrond.

Een interessant proces vindt er tegelijkertijd in mijn hoofd plaats. Iemand stelt een vraag en ik ga automatisch op zoek naar mensen in mijn omgeving in mijn gedachten. Iemand praat over zijn bedrijf en ik bedenk me dat ik zelf ook wel aan dat onderdeel iets nieuws zou willen gaan maken. Tegelijkertijd realiseer ik met dat een kennis van me op zoek is naar uitbreiding van zijn klanten en  constateer dat dit voor hem een ideale mogelijkheid is. Het hele concept wordt gedragen door de commerciële organisatie BNI. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. De leden van BNI waren vorig jaar goed voor meer dan zeven miljoen aanbevelingen en genereerden daarmee voor elkaar opdrachten met een waarde van meer dan vier en een half miljard euro. Het werkt met de zogenoemde ‘chapters’. Best professioneel, wat al bleek toen ik keurig een uitnodiging ontving met locatie, plaats, doel en wat ik moest meenemen naar de bijeenkomst. Een goed idee deze manier van zakendoen, die ook past bij de nieuwe economie. Een van de voorwaarden is dat er slechts één iemand met jouw expertise in je groep zit. Reden is dat je ook actief voor elkaar aan de slag gaat. Je moet er dus snel bij zijn bij de opstart zo’n nieuwe chapter. Na de bijeenkomst een kop koffie beneden om nog wat te netwerken. Een gesprek met Sjoerd Blok (de fotograaf) over aikido en ik praat nog wat na met andere mensen. Iedereen deelt tijdens de pitches zijn kaartjes rond, dus je kunt altijd nog later weer contact opnemen met iemand. Mooi concept.