Een half jaar geleden belde Timo de Haan, een kinderarts- neonatoloog werkzaam in het AMC, mij op. Of ik interesse had om met een team van professionals mee te werken aan de ontwikkeling van een gloednieuwe training? Daarin wilde hij heel graag de krijgskunst aikido in opnemen voor het bewegende en belevende deel. Op mijn vraag waarom aikido antwoord Timo: “Aikido en de zorg? Omgaan met energie van jezelf, van de ander, soms positieve energie, soms negatieve energie. Veel emoties, de confrontatie aangaan of meebewegen? Wegstappen uit een te dwingende lijn of juist ergens vol instappen vanwege het belang? Handelen of juist afwachten? Veel prikkels en ruis en toch stevig blijven staan in die dagelijkse storm, gegrond zijn.” Heel veel relaties dus met aikido en het had onmiddellijk mijn interesse. Na een korte uitwisseling besloten we een afspraak te maken. Dat Timo niet iemand is die over één nacht ijs gaat, bleek al snel. Met meerdere mensen had hij inmiddels al eerst een persoonlijk gesprek gehad om te kijken of ze in het team zouden gaan passen. Timo is zelf ook een beoefenaar van aikido en het klikte eigenlijk gelijk.

Na de verzameling van zijn team werd er een eerste bijeenkomt gepland in Badhoevedorp. Een bijzonder gezelschap: een kinderarts, aikidoka, een lector, voormalig huisarts, een financiële man en een psycholoog. Timo gaf aan dat veel zorgverleners uitvallen door vermoeidheid, fysieke klachten of een burn-out gepresenteerd krijgen. Het zijn allemaal gemotiveerde en goedbedoelende mensen met hart voor het vak. Maar het zijn voornamelijk mensen. Het is erg veel. Soms gewoon te veel. Bij uitval is het is ook een lange weg terug via re-integratie en al die tijd kunnen zij niet doen waar hun hart ligt: zorgen voor de ander. Hoe kunnen we lang vitaal en actief blijven in de zorg, vroeg hij zich hardop af? Hoe kunnen we onszelf blijven, dichtbij ons zelf blijven en toch meebewegen met wat er nodig is voor de patiënt, voor de hulpverlener of voor de organisatie. Hoe blijven we zelf ‘Gezond In Zorg?’ “Druk en verwachtingen zijn goed, geven passie en een drive om iets te volbrengen maar we moeten ook in staat zijn om een grens te trekken als dit nodig is voor onszelf of de ander “tot hier en niet verder”. Een grens aangeven zonder schade toe te brengen.”

Een zeer inspirerende ontmoeting, kan ik wel zeggen. Iedereen vertelde vanuit zijn of haar eigen vakgebied welke bijdrage geleverd kon worden aan dit mooi initiatief van Timo. Met elkaar hebben we ons inziens nu een prachtige training ontwikkeld van anderhalf dagdeel. De eerste aftrap is begin februari 2018. We hebben ook een prachtige rustige en groene locatie weten te vinden waar ook overnachten mogelijk is. Afgelopen zondag hebben de laatste puntjes met elkaar op de ‘i’ gezet en ieder voor zich gaat, nu de rode draad vastligt, de laatste details voor zichzelf nog uitwerken. Aikido past hier natuurlijk prachtig in en met elkaar hebben we een training ontwikkeld waar het mogelijk is om duurzaam een verschil te maken in de zorg, aldus Timo. De titel van de training is geworden: Van Gezond naar Beter. Het programma is primair gericht op professionals in de zorg. Kenmerken zijn: vitaal werken en leven, praktische raad, coaching en dit verbinden en ervaren met filosofische concepten uit de krijgskunst aikido. Heb je behoefte aan meer informatie dan kan dat via het email adres: t.r.dehaan@amc.uva.nl. Timo zal je dan te woord staan en de vragen beantwoorden.

Team: Albert Sonnevelt, Bert Mulder, Gabriël Verbeek, Marije Visscher, Peter van Lier en Timo de Haan.