Op 2 december 2012 was weer de tweejaarlijkse Dan-graden training in Amsterdam waar ook de nationale examens worden afgenomen. Na ruim 10 jaar aikido, mocht Peter van Lier examen doen voor zijn derde Dan (sandan) aikido. ‘De derde Dan passage is werken op het hoogtepunt van je fysieke kracht. Werken vanuit een innerlijk stevig en stabiel centrum. De uke (aanvaller) valt dan in principe op vol vermogen aan en jij moet dat zien te verstouwen. Je leren vrij te zetten onder deze maximale druk van de aanval. Ik had er hard aan gewerkt. De afgelopen jaren extra wekelijkse conditie trainingen, de additionele maandelijkse sandan voorbereidingen en minimaal eenmaal per week een rondje joggen van tien kilometer.

Toen ik jaren geleden bij Marc (mijn eigen leraar) voor het eerst een boken (zwaard) in handen kreeg, voelde ik een enorme krachtige energiestroom door mij heengaan. Vanuit de onderkant van mijn lichaam een enorme ‘boost’ aan innerlijke kracht. Een onvergetelijk moment; een prachtig cadeau. De afgelopen jaren heb ik getraind om dat gevoel vanuit mezelf, op een door mij gekozen moment, op te kunnen roepen. De innerlijke weg naar deze bron moet je weten, om de derde Dan-passage te kunnen volbrengen. Het voelt alsof je in jezelf naar een diepere energetische laag toewerkt. De weken voor het examen gonsde dit gevoel ook door mijn lijf. Een hele zoektocht naar de poort van die krachtbron die je alleen in jezelf kunt vinden.

Van tevoren wenst men je succes en vraagt of je er klaar voor bent. De waarheid is dat niemand weet wanneer hij klaar is tot het moment dat het daar is. Het enige wat je kunt doen, is je best. De derde Dan-passage in de aikido wereld is tevens de selectiedrempel van de onderbouw naar de bovenbouw. Het sandan niveau gaat over constant doorwerken, niet vastlopen en druk op de partner houden – ondanks de pressie. Geen gaten in de technieken. Je buik voortdurend op dezelfde hoogte houden. Het was een pittig examen, maar zeer de moeite waard. Wilko Vriesman (zesde dan, directeur van onze federatie) heeft het derde Dan-examen afgenomen. Hij gaf na de passage aan voldoende fundament te hebben gezien in de manier van werken en feliciteerde hartelijk met het behalen van deze passage.’