Een theoretische studiebijeenkomst om eens vanuit een andere hoek naar aikido te kijken en te luisteren. Het thema was: hoe aikido zin en richting aan leven geeft. De openingsvraag was of we ook een doel hebben als mens hier op aarde. Mooie antwoorden kregen we hierop terug uit het publiek. Carl Jung vertelt dat ieder van ons een unieke combinatie van talenten heeft waarmee we geboren worden. De bedoeling is dat we deze talenten ten Aftrap Zomerrooster 2013volle ontwikkelen en daarna deze verdienstelijk inzetten voor de omgeving of maatschappij. Als ik de aan-wezigen vraag wat de vereniging van lichaam en geest betekent, komen we met elkaar al snel tot de conclusie dat het lichaam gaat over voelen en de geest over het denken.

In het Oosten zijn er diverse bewegingsvormen die de verbinding tussen lichaam en geest helen en versterken, waaronder natuurlijk ook de krijgskunst aikido. In het Oosten is alles één; in het westen zijn we meer geneigd om vanuit dualiteit te denken. Tegenpolen: zijn uke (aanvaller) en tori (verdediger) dat dan ook? Uit het publiek: we denken in het Westen dat het een beter is dan het andere, daarom streven we daarnaar. Het prachtige symbool van jin-jang laat ons zien dat er geen tegenpolen zijn, maar dat ze zich slechts manifesteren als tegenpolen. Het zijn twee tegenkrachten die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn; en niet zonder elkaar kunnen. Ze wisselen elkaar constant af: als jin haar hoogtepunt heeft bereikt, maakt ze ruimte voor jang; als jang zijn hoogtepunt heeft bereikt, maakt hij ruimte voor jin.

De grootste geheime kracht in het universum is de aantrekkingskracht tussen tegenpolen. Elke mens bezit het creatief potentieel om zichzelf te vernieuwen. Als tegenstellingen verenigd worden, werk je aan een nieuw niveau van verbondenheid. Het transformatiepunt is het scharnierpunt van de verandering en brengt ons naar een hoger niveau van bewustzijn. Een nieuwe dimensie aan ons besef te begrijpen. Elke stap is een trede met de kracht om iets vanuit het totaal te begrijpen. ‘Samengaan zonder te versmelten,’ zegt Prigogine heel mooi. We hebben ons bewustzijn en onze talenten niet voor niets gekregen. Alleen vanuit je eigen individuele identiteit kun je een bijdrage leveren aan een gerijptere samenleving.

Aikidoka’s trainen constant het op dynamische wijze verbinden van tegengestelde krachten. Zo harmoniseren wij de voortdurend de verbinding tussen denken en voelen. Wij trainen om uiteindelijk spontaan te kunnen handelen, het leren zoeken en volgen van een natuurlijke orde, te leven vanuit intuïtieve kennis. Aikidoka’s zoeken naar de weg van de innerlijke werkelijkheid en dat is werken aan ik-sterkte, aan je persoonlijkheid. Jezelf constant durven te vernieuwen. Dat doen wat goed voelt, waar je energie van krijgt. Verandering in deze zin van beweging, is transformeren van de ene situatie naar een andere, naar nieuwe vormen waarmee ons aangeboren talent tot zijn recht kan komen.

Dit seminar is mede geïnspireerd op de boeken: De Tao van Fysica (Fritjof Capra) en Tao, Teilhard en Westers denken (Allerd Stikker).