Alles in het leven bestaat uit polariteiten: licht-donker, goed-slecht, eb-vloed, haat-liefde, openen-sluiten, man-vrouw, uke-tori. Het ene kan namelijk niet zonder de ander bestaan. Mannen hebben andere doelen dan vrouwen in het leven, schrijft David Deida in zijn boek ‘The way of the superior man’. Wel hebben beide geslachten zowel mannelijke als vrouwelijke energie in zich. Het oer-mannelijke gaat over missie, alles op het spel durven zetten, de dood in de ogen kijken. Deze energie vindt je in aikido terug bij de tori: degene die zichzelf verdedigt. Het oer- vrouwelijke gaat over het zoeken naar liefde die de kern raakt: verbinding, intimiteit, vertrouwen. Die eigenschappen ontwikkel je in de uke rol binnen aikido: degene die na de aanval de ontvanger van de aikido techniek wordt. Hoe zou het zijn als je deze twee energieën in jezelf weet te verenigen? En: trainen we eigenlijk niet constant deze verbinding door onze rolwisselingen binnen het aikido?

De meesten van ons schuwen heftige of emotionele situaties. Groei binnen aikido is optimaal als je steeds precies iets voorbij de grenzen van je eigen vermogen gaat. Het meesterschap van de aikidoka gaat erover dat je voorbij de grenzen van je eigen capaciteiten leert leven. Daar wordt het spannend, of crisis: er is geen controle. Daar ga je de pijn voelen. Daar krijg je contact met wat in jezelf leeft. Je ervaringen materialiseren alleen daar. Spanning laat je voelen dat je op de grens zit. De emotionele buien zien als een uitdaging en amusement. Vol erin stappen. Leren omgaan met emoties als pure energie in beweging. De spanning biedt je een kans om iets in jezelf te ontdekken. Je uit de sleur te halen. Je meer vrijheid te geven in het leven. De bereidheid om in het moment te blijven zonder te ontsnappen, maakt dat werkelijke transformatie kan plaatsvinden. Het is de ruimte van niet-weten, daar durven zijn, is feitelijk de vrije val naar je innerlijke zelf.

Aikidoka’s trainen vooral ook hun lichaamstaal aan de hand van technieken. Communiceren doe je met je lichaam, de toon van je stem, de blik in je ogen… Juist over die grenzen, zitten de kritieke momenten om je energie te leren bemeesteren. Rechtop te blijven en niet-reactief te gaan staan bij een aanval of middenin de emotionele storm. Wanneer je zo present blijft, gevoelsmatig te vertrouwen, dan ontspant die ander ook. Leren om de emotie of kritiek te ervaren, er iets van de leren en er zelfs van te kunnen genieten en groeien. Hoe doe je dat? Leren ontspannen in de spanning. Adem volledig. Leer om je krachten te sturen, zonder je energie weg te gooien of eruit te stappen. De voorkant van je lichaam, met name de buik, is de plaats waar jouw energie de wereld ontmoet. Als je voorkant open en ontspant, vloeit je kracht vrijelijk en vult jouw presentie de ruimte. Vanuit dat vertrouwen, vanuit de connectie die in dat moment ontstaat, probeer je uit te vinden wat er aan de hand is. Alleen dan kan intuïtieve intelligentie zich spontaan manifesteren.

Zo ontwikkelt de aikidoka een discipline om toe te durven geven aan de diepste impulsen van ons hart. Om onze persoonlijke gaves vol te leven. Het over de grenzen gaan, is onze test of viering waar we vast leren houden aan de eigen waarheid en ons doel. Dat je steeds minder behoefte hebt aan goedkeuring van anderen. Het lef om iemand te zijn die zijn hart open houdt en wiens waarheid sterk blijft in de hitte van het moment. Het voelt als leven, een douche van verfrissing. Het durven loslaten van comfort en veiligheid is de beperking bij de mannelijke energie voor een doorbraak naar vrijheid. De vrouwelijke gaat over het stromen van liefde in de relatie. Daar ligt de gelukzaligheid in de volheid. Haar betekenis is geen loslaten, maar overgave. Om vrij te zijn is het nodig dat de scheiding tussen de energieën in jezelf sterft. Overgave aan eenheid. Beiden kennen uiteindelijke hetzelfde doel: het kunnen zijn wie je bent. Je bent wat je zoekt. Als je kalm en neutraal kan blijven, dan voel je die innerlijke kracht die je dan nodig hebt. Dat is het grote aikido cadeau.

Bovenstaand artikel is geïnspireerd op ‘The way of the superior man’ van David Deida.