Aikido is zo veelzijdig dat ik een keuze moet maken waar ik het op zo’n avond over ga hebben. Ik heb dit keer gekozen om de kant van de beweging en filosofie eens te belichten. Aan de hand van een vijftal aikido principes (centreren, gronden, inkomen, vermengen en vaardig handelen) heb ik wat praktische oefeningen gevonden. Deze avond heb ik gekozen om de aikido principes eens één voor één op een wat bewustere manier binnen te laten komen.

Aikido is voor mij het leren van de taal van de beweging. Het bewegen naar een nieuw zelfgevoel. Een nieuw contact met jezelf. Leren via het lichaam. Ons lichaam is namelijk dat wat we zijn en waarmee we voelen en ervaren. De kunst is te leren luisteren naar de feedback ervan: het intern waarnemen van gevoelens en grenzen en deze om te zetten naar bewuste acties. Je kunt oefenloos praten hoe je zou willen reageren in een bepaalde situatie, maar als je echt met jezelf aan de slag wilt, dan moet je de mat op. Daar kun je kijken naar je eigen bewegingen en gedragingen. Experimenten en ervaren hoe je op een andere manier kunt reageren; ook zien wat het effect daarvan is bij de ander. Dat is een somatische manier van leren: oftewel, kennis integreren in je lichaam. Iedereen heeft in de basis een geconditioneerde manier van reageren onder een bepaalde vorm van druk. Zeg maar: je interne beweging, openen of sluiten.

Het probleem is dat we op zo’n moment niet kunnen omgaan met de hoeveelheid opwinding of energie in ons. Door te oefenen middels de verschillende slagen en pakkingen in aikido is het mogelijk te ervaren hoe we reageren in confrontaties. Het omgaan met een verbale aanval is fysiologisch vergelijkbaar met een fysieke klap of dat je onverwachts vastgepakt wordt. Wat verder in je aikido ontwikkeling, ga je ook zien hoe dit een relatie heeft met situaties in ons dagelijkse leven. Leren omgaan met deze interne verwarring is handig want dit brengt je namelijk uit balans. Als je je daar bewust van wordt, trap je minder snel in je eigen valkuil. Kortom: door het consequent toepassen van deze principes in alle aikido technieken, leer je te werken met de situatie in plaats van er door worden gevangen. Je kan weer kiezen, in plaats van te handelen vanuit een mechanische reactie. Het was mooi om zo vanavond deze principes niet alleen verstandelijk, maar ook via een lichamelijke en emotionele beleving te ervaren.