De aikido bridge, zondag 3 april in de Pijp te Amsterdam. Een volle zaal. De shihans staan hun hakama aan te trekken en ondertussen even met elkaar bij te praten. De laatste aikidoka’s komen binnen en snellen zich naar de kleedkamers om zich in hun aikido pak te steken. Er wordt hard geklapt in de handen en iedereen voegt zich in drie lange rijen op de mat naast elkaar. Christian Tissier start de stage deze dag. Hij loopt langzaam voor de rij aikidoka’s langs naar het midden van de mat. Gaat langzaam zitten en buigt eerbiedig naar O Sensei.

Kata dori menuchi. Dat is waar we het eerste uur druk mee zijn. Een technisch uur met Christian. Hij legt uit dat je normaliter met kata dori je snel verplaatst als aikidoka, maar dat je dit met kata dori menuchi in dit geval niet doet. Hij steekt, na de pakking, zijn hand uit om de uke te stoppen. Daarna verplaatst hij zich met een tenkan. Dan legt hij rustig uit: er zijn drie assen. Een voor een laat hij zien waarom je de ene as wel kan nemen en de andere niet. Ook legt hij uit dat de uke een deel van de techniek is. Hij moet zorgen voor druk en moet zorgen dat de conditie van de techniek die je aan het trainen bent ook gaat kloppen. Niet zomaar vallen of bewegen. Als de uke beweegt moet er een reden zijn!

Wilko neemt het tweede deel voor zijn rekening. Hij neemt de techniek van Tissier over. Kata dori menuchi. Hoe kun je er nu voor zorgen dat de ander bij je blijft en niet zomaar uit de techniek kan stappen. Hij doet het rustig voor. Eerst fout zodat je goed kunt zien wat je niet moet doen. Dan op de correcte wijze. Demonstratief gaat hij op dat punt extra laag staan. Als ik het later zelf probeer dan kun je het verschil goed voelen: om wel goed gecentreerd te staan. Er zijn drie manieren om te werken, vertelt Wilko: met druk, met extensie en vanuit je centrum. We wisselen de drie het hele uur af. Op het laatst geeft Wilko een mooie metafoor: je hoofd geeft een vonk, naar de oliebron in je buik. Pas als de vonk de oliebron heeft bereikt, vertrek je met je hand. Niet eerder. Zo ben je super gecentreerd. Knallen dan maar.

Ikeda heeft een eigen aikido manier van werken. Bijzonder en vooral ook lastig om te doen. Heel soms lijkt het te werken; verrassend wat het effect dan is. Dan vertelt hij aan de hand van een voorbeeld dat we te langzaam reageren. We moeten sneller vertrekken: voordat we vastgepakt zijn… Hij zegt: de aikidoka kijkt naar een pan met kokend water; als je hand dichtbij komt, trek je deze snel terug want de pan is heet. Dan doet hij net of hij zijn hand in de pan steekt en slaat driemaal met zijn andere hand hard op zijn dijbeen. Au, au, au, roept hij. Als je dat doet, ben je dus te laat. Gebulder van het lachen in de zaal. Prachtig. We hebben twee breinen verhaalt Ikeda wat verderop. Je hoofd, dat is very-very-very smart; en je lichaam, dat is bij de meesten very-very-very stupid. ‘How to make your body brain smart?’ Dat is wat we trainen in een dojo, zegt Ikeda smalend: het brein van je lichaam.